måndag 8 oktober 2012

De viktigt att titta framåt

Idag har jag presenterat Helsingfors språkbadsutbildning för SFP:s kretsstyrelse och kandidater. I Helsingfors finns det 9 daghem och 9 skolor som har språkbadsutbildning för finska barn i åldern  3- 15 år. Alla barn som får plats på ett språkbadsdaghem har också möjlighet att fortsätta i språkbad hela grundskolan ut. Tyvärr möter inte utbudet efterfrågan.
Vi var alla ense om att språkbadsutbildningen borde stärkas och jag hoppas att vi tillsammans på olika ställen kan arbeta för att det vi verkligen kan hitta plats för fler hugade elever.

Samtidigt presenterade Maria Björnberg-Enckell kort Helsingfors budget inför 2013 och redogjorde för hur resonemangen inom sektionen gick i skolnätsreformen. Det var skönt att diskussionen gick i en positiv anda, att folk var beredda att lyssna och fråga. Mycket av det som hon sa redogör också Niclas Grönholm för i sin insändare i dagens HBL.

Underligt nog hittar jag inte den på hbl.fi, vilket är synd. Jag hade gärna länkat till den, eftersom han på ett förtjänstfullt sätt beskriver skolnätsreformens olika delar. Han lyfter fram de olika delmomenten, bl.a. att regeringsprogrammet utgår från att resurserna för gymnasieutbildningen kommer att minska med 30 miljoner euro under 2014 - 2015. En del når säkert också de svenska gymnasierna i Helsingfors. Han påpekar också det som även jag lyfte fram att reformen medför att man får tre lika stora gymnasier som garanterar lika villkor för de studerande i Helsingfors.
Att specialundervisningen för eleverna i östra Helsingfors stärks, är också viktigt. Det östra distriktet har flest elever, så det är bra att de eleverna har ökad möjlighet till specialundervisningen närmare hemmet.
Han påpekar också att beredningen arbetat för att undervisningen för eleverna också i åk 7 - 9 skall ske på lika villkor, något som glömts bort i debatten. Jag aneser också att det är viktigt att alla elever i Helsingfors skall få en undervisning på lika villkor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar