fredag 12 oktober 2012

Språkbaden har visat sig framgångsrika


Igår publicerade HBL min insändare om språkbadet , idag fortsätter jag debatten om språkbad tillsammans med Nils Torvalds på Café Espland kl 15 - 16.30. 
Kom gärna med, vi bjuder på kaffe.  


Språkbad är ett vinnande koncept, forskning har visat att språkbadseleverna blir bra på sitt modersmål samtidigt som deras andra språk blir funktionellt.
Vi uppmuntrar också till mera samarbete mellan den svenska och den finska skolan. Puotilan koulu går ofta på teater till Rastis och de har också bjudit in Botby grundskola till fotbollsturneringar, sådant ser jag gärnam mera av.

 Språkbaden har visat sig framgångsrika
"Minister A-M Henriksson (Hbl 6.10) lyfte fram de kanadensiska språkbaden som ett beprövat alternativ för effektiv språkundervisning. Det är viktigt att ta det finska intresset för god undervisning i svenska på allvar. Enligt forskningen är språkkunskaperna hos språkbadseleverna dokumenterat mycket goda. I Helsingfors idag möter inte utbudet av språkbad den efterfrågan som finns.  Av knappt 500 elever som årligen lära sig läsa och skriva på svenska går 130 elever i språkbad och 360 i svensk skola. Förra hösten började ca 4 500 elever i Helsingfors åk 1 i finsk skola i Helsingfors, men endast 3 % av dessa i språkbad.  I Grankulla utgör språkbadseleverna mer än en tredjedel av alla elever i den finska skolan, i Vasa är de över 10 %.  Familjerna köar för platserna i språkbadsdaghem och -skolor, men staden tvekar. Bristen på behöriga språkbadslärare har framförts som en orsak.
Genom att se över språkkraven för språkbadslärare, att inte kräva utmärkta kunskaper i finska, kunde fler svenskspråkiga klasslärare få tjänst. Med utökat språkbad kunde fler finska barn på ett pedagogiskt beprövat och därtill framgångsrikt sätt få tillgång till det svenska i Finland. "

publicerad i HBL 11.10.12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar